Ghee - Metsavenna Meierei

Ghee

Toitumisalane teave 100g toote kohta:
– Energiasisaldus 2679kJ/894kcal
– Valk <0,30 g
– Rasv 99,3 g
– Arvutuslikud süsivesikud <0,3 g
– Suhkrud (mono- ja disahhariidid) <0,2 g
– Küllastunud rasvhapped 73,38 g
– Sool 0,001 g
– Naatrium 0,0004 g

Metsavenna ghee ehk selitatud või valmistatakse piima hapendamisel  pinnale kerkinud hapukoorest tehtud võist, mida keedetakse madalal temperatuuril 2 – 3 tundi. Sel ajal eraldub võist vesi, piimavalk ja piimasuhkur ning järele jääb võiõli. Tegemist on laktoosi ja gluteenivaba, loomulikult ka suhkruvaba tootega. Kuna sellest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal temperatuuril kõrbema kipuvad), siis kannatab ghee kõrgeid temperatuure ning võib kasutada igasugustes toidu valmistamise etappides, kus on vajalik rasvaine olemasolu.

Ghee`d tuleks säilitada külmiku temperatuuril +2°C…+6°C juures, mis tagab toote pikema säilivuse.
Seda toiduainet soovitatakse kasutada ka dieeti pidades, kuna juba imeväike kogus selitatud võid annab toidule mõnusalt võise maitse. Eriti sobib ghee`d kasutada India roogade valmistamisel.

Selitatud või kasulikkus:
Ghee`d on nimetatud ka “aju toiduks”, sest ta teravdab mõistust,  parandab mälu, soodustab seedimist, ärritamata magu ja aitab tasakaalustada mao happelisust. Arvatakse, et ghee  aitab kanda maitseainete ja teiste toiduainete raviomadusi keha kudedesse ja rakkudesse, mistõttu loetakse teda ayurveda`s toiduaineks, mis toob head tervist, elujõudu ja pikaealisust. Samuti on ghee hea kuiva naha korral, toimides niisutavalt ja toitvalt keha seestpoolt väljapoole. Seda võib kasutada ka välispidiselt naha võidmiseks.

Vaata ka teisi tooteid

Sõir

TRADITSIOONILINE KÖÖMNETEGA KOHUPIIMAJUUST

Raclette

ŠVEITSI TÜÜPI POOLKÕVA JUUST, MIDA ON HEA SÜÜA SULATATUNA VÕI NIISAMA

Tuhatriip (Morbier)

RIKKALIKU MAITSEGA PRANTSUSE TÜÜPI KREEMJAS KÄSITÖÖJUUST

Kohupiimajuust

SOBIB SUUREPÄRSELT JUUSTUVAGNALT SNÄKKIMISEKS