Sõir - Metsavenna Meierei

Sõir

Koostisosad: mahe kohupiim, mahe piim, mahe või, mahe muna, mahedad köömned, sool.
Toidu energiasisaldus 100 g: 1388kJ/334kcal, millest:
– Rasva 25,05g
– Küllastunud rasvhapped 17,18g
– Valk 24,09g
– Suhkrud  2,8g
– Arvutuslikud süsivesikud 3g
– Sool 0,78g

Metsavenna Sõira valmistamiseks kasutatakse ainult mahedat eesti punast tõugu lehmade täispiima. Kohupiima jaoks hapendatakse piim naturaalsel moel 48 h ilma ühegi lisaaineta. Seejärel kuumutatakse hapupiim kohupiimaks. Hapupiima pealt riisutud hapukoor lüüakse võiks ja keedetakse gheeks ehk selitatud võiks. Sõira valmistamiseks  kuumutatakse esmalt  täispiim ja lisatakse kohupiim, mis vaheetapis uuesti  nõrutatakse. Seejärel läheb kohupiim uuesti  katlasse, millele lisatakse selitatud mahe või, mahedad munad, mahedad köömned ja sool.  Valmis sõira mass pannakse vormidesse, kuhu see jääb  tahenema  üleöö. Seejärel võetakse  sõir vormist välja ja küpsetatakse ahjus üle, mis annab tootele ilusa kuldpruuni  välimuse ja  toob esile maitsed.

Alates 20.06.2021 on Sõir kaitstud geograafilise kaubamärgiga, mis on ühtlasi teine antud tähisega toiduaine Eestis. See tähendab, et Sõira nime võib kanda kindlas piirkonnas ja traditsioonilisel meetodil valmistatud kohupiimajuust köömnetega.

 

Vaata ka teisi tooteid

Kohupiimajuust basiiliku, tomati ja küüslauguga

NAGU KOHUPIIMAJUUST AGA VÄIKESE VUNGIGA

Täispiim

MAHE PIIM EESTI PUNAST TÕUGU LEHMALT

Raclette

ŠVEITSI TÜÜPI POOLKÕVA JUUST, MIDA ON HEA SÜÜA SULATATUNA VÕI NIISAMA

Tuhatriip (Morbier)

RIKKALIKU MAITSEGA PRANTSUSE TÜÜPI KREEMJAS KÄSITÖÖJUUST